Wij vonden tijdens onze wereldreis Peru een van de mooiste landen in Zuid Amerika. Ben jij op zoek naar een avontuurlijke vakantie en wil jij door Peru reizen, maar het zogenoemde ‘backtracken’ vermijden? Dan hebben wij de perfecte oplossing. In deze blogpost nemen we je mee op de ideale reisroute door deze adembenemende landen. Je begint en eindigt in Peru, maar maakt een lus via de Atacama woestijn in Chili en de zoutvlakte van Uyuni in Bolivia.
De aangeven reisroute hebben wij afgelegd in 6 weken. Uiteraard kun je de route aanpassen naar wens, maar maak het niet te gek. De afstanden in Peru zijn gigantisch (31x Nederland) en zelfs met deze route brengt je al heel wat uurtjes in de bus door. Gelukkig zijn de bussen erg luxe dus kun je lekker tot rust komen.
Over alle bestemmingen op deze reisroute hebben we een los artikel geschreven met daarin waardevolle tips over hoe je er komt, de absolute highlights en nog veel meer.
Let op dat je eerst goed acclimatiseert voordat je naar grote hoogte gaat zodat je lichaam gewend is en je ten volle kunt genieten. Hoogteziekte kan je reis namelijk flink verpesten.
Lima: de start van je reis (Peru)
1 nacht
De eerste stap in deze onvergetelijke reis is het afreizen naar Peru. Gelukkig zijn er talloze vluchten beschikbaar naar Lima, de hoofdstad van dit prachtige land. Zodra je voet aan wal zet in Lima, begint het avontuur echt! Als je echt van natuur en avontuur houdt en minder van steden dan raden wij je aan hier maar een of twee nachten te verblijven en daarna door te reizen.
Huacachina
2 nachten
Huacachina is een betoverende oase in de woestijn van Peru. Deze verborgen parel is een must visit voor avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar unieke ervaringen. Een dagtour naar Paracas is een absolute aanrader tijdens je verblijf in Huacachina. Je geniet van een boottocht naar de Bellestas Islands, ook wel bekend als de ‘Galapagos van Peru’. Deze eilanden zijn de thuisbasis van een divers scala aan dieren, waaronder pinguïns, zeeleeuwen en pelikanen.
Lees hier alles wat je moet weten over Huacachina
Arequipa en de adembenemende Cola Canyon (Peru)
2 nachten + 1 nacht
Arequipa is een bestemming die je niet mag missen tijdens je reis door Peru. Arequipa is een stad vol geschiedenis en cultuur. Hier kun je genieten van indrukwekkende vulkanen en spectaculaire berglandschappen. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de grote steden. Het hoogtepunt van Arequipa is zonder twijfel een bezoek aan de Colca Canyon. Maak een trektocht door dit natuurwonder en bewonder de majestueuze condors die hoog boven je hoofd zweven.
Check ons artikel met tips voor Arequipa om meer te lezen over deze mooie bestemming.
De grens met Chili over via Tacna en Arica (Peru – Chili)
Vanuit Arequipa reis je eerst naar Tacna, in het zuiden van Peru. Vanuit hier reis je gelijk door naar Arica, een stad aan de kust van Chili. In Arica neem je de nachtbus naar San Pedro de Atacama. Het is een flinke reis, maar je eindbestemming is prachtig.
San Pedro de Atamaca (Chili)
3 nachten
San Pedro de Atacama is een oase in de woestijn en een absolute must see op deze reisroute. Hier kun je genieten van adembenemende landschappen, zoals de Valle de la Luna (Maanvallei) en El Tatio Geysers. Maar het hoogtepunt van San Pedro de Atacama is zonder twijfel een tour naar de beroemde zoutvlaktes van Uyuni in Bolivia.
Zoutvlaktes van Uyuni (Bolivia)
3 nachten
De tour begint in San Pedro de Atacama en brengt je via spectaculaire landschappen naar Uyuni. Onderweg passeer je indrukwekkende vulkanen, kleurrijke lagunes en geothermische velden. Eenmaal aangekomen bij Uyuni word je beloond met het meest adembenemende uitzicht: oneindige zoutvlaktes die lijken op een andere wereld.
De rijke geschiedenis van Cusco (Peru)
5 nachten
Cusco is een bestemming die je niet mag missen als je naar Peru reist. De rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en unieke culturele ervaringen maken het een must see bestemming voor avontuurlijke reizigers. Van het verkennen van de Sacred Valley tot het bewonderen van Machu Picchu en het ontdekken van natuurlijke wonderen zoals Rainbow Mountain en Humantay Lake, er is genoeg te zien en te doen in Cusco.
Het hikersparadijs: Huaraz (Peru)
3 nachten
Vanuit Cusco reis je terug naar Lima vanwaar je de nachtbus neemt naar Huaraz. Met zijn adembenemende landschappen, majestueuze bergen en uitdagende hike routes trekt Huaraz jaarlijks duizenden reizigers aan. Of je nu een ervaren bergbeklimmer bent of gewoon wilt genieten van spectaculaire uitzichten tijdens een wandeling, Huaraz heeft voor ieder wat wils. Van gletsjertochten tot meerdaagse trektochten door afgelegen valleien en kristalheldere meren, hier kun je jouw outdoor avontuur naar eigen wens invullen.
Lees hier al onze tips en highlights voor Huaraz
Deze ideale reisroute neemt je mee op een onvergetelijk avontuur door Peru, Chili én Bolivia. Van bruisende steden tot adembenemende landschappen en historische schatten, deze route heeft het allemaal. Dus pak je koffers en bereid je voor op een geweldig avontuur.
Praktische informatie
- Visum: Alleen als je langer dan 183 dagen in Peru verblijft, heb je een visum nodig. In Chili en Bolivia mag je maximaal 90 dagen verblijven zonder visum. Wel moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn na vertrek uit Laos.
- Vaccinaties: alleen de vaccinatie tegen gele koort is verplicht. Kijk voor meer advies op https://www.ggdreisvaccinaties.nl/.
- Hoogteziekte: met bovenstaande reisroute kom je op grote hoogtes. Let er op dat je eerst goed acclimatiseert voordat je grote inspanning levert. Ook kun je hoogteziekte pillen meenemen die je preventief kunt innemen. Meer informatie hierover kun je krijgen bij de GGD.
- Budget:
- Voor Peru ben je ongeveer 50 a 60 euro per dag per persoon kwijt. Dit is inclusief een basic maar goede hotelkamer met airconditioning, een aantal maaltijden in een restaurant, een paar drankjes, vervoer en alle tours en excursies die je wilt.
- Chili is een prijzig land. Zowel de accommodatie als tours en eten zijn duur. Reken hier op gemiddeld 70 per dag per persoon.
- Bolivia is in vergelijking met Peru en Chili een stuk goedkoper. Hier ben je gemiddeld 30 a 40 euro per dag per persoon kwijt.
- Munteenheid:
- De lokale munteenheid in Peru is de Nuevo Sol. 1 euro is ongeveer 4 sol.
- In Chili betalen ze met Chileense peso. 1 euro is ongeveer 925 peso.
- De Boliviaanse boliviano is de munteenheid van Bolivia. 1 euro is ongeveer 7,50 Boliviaanse boliviano.
- Kraanwater: Het kraanwater in zowel Peru, Chili en Bolivia is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water. Als er geen drinkbaar water beschikbaar is kun je het water het beste eerst goed koken of gebruik maken van waterzuiveringstabletten of waterfilters. Ook is het af te raden om ijsblokjes of ijsjes te gebruiken die gemaakt zijn van kraanwater of waarbij je het niet zeker weet.
- Vervoer: Het vervoer in zowel Peru, Chili als Bolivia is erg goed geregeld. Er zijn verschillende manieren om van A naar B te komen: de minivan, bus, taxi of vliegtuig. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden. De afstanden zijn gigantisch in deze landen maar gelukkig zijn er luxe (nacht)bussen.
- Wereldstekker: Zowel in Peru, Chili als Bolivia heb je een wereldstekker nodig. Ons advies: kies er één die super compact is en zo veel mogelijk type stekkers ondersteunt. Tip: de reisstekker van TRVLMOR.
- ATM’s: In Peru, Chili en Bolivia zijn er genoeg ATM’s te vinden. Al is het goed om voor de zekerheid altijd cash op zak te hebben. Het loont om voordat je daadwerkelijk geld uit een ATM haalt, verschillende banken te vergelijken. Dit kan veel geld schelen in de opname kosten.
- Creditcards: Met een creditcard kun je op veel plekken terecht. Tip: laat nooit je creditcard mee naar achter nemen maar blijf er altijd zicht op houden. Anders kunnen ze gemakkelijk je creditcardgegevens opnemen en deze doorverkopen.
- Fooi: Fooien worden in zowel Peru als Chili en Bolivia op prijs gesteld en soms staat dit al op de rekening vermeld. Als je tevreden bent met de dienst of service dan is het achterlaten van een kleine fooi een goede manier om je waardering te tonen.
- Onderhandelen: Zowel in Peru, Chili en Bolivia is het gebruikelijk om over prijzen te onderhandelen. Met name op de markt en de kleine winkels op straat. Ook kun je onderhandelen met taxichauffeurs en touroperators, dit kan je veel geld schelen.
- Afval: In Peru, Chili en Bolivia is helaas veel straatafval te vinden. Niet overal staan prullenbakken dus neem een zakje mee waar je tijdelijk je afval in kan doen als er geen prullenbak in de buurt is.
Paklijst: wat neem je mee naar Peru, Chili en Bolivia
Afgezien van de gebruikelijke spullen die je meeneemt op je reis hebben wij hier nog een aantal handige tips voor je:
- Een flightbag: zo blijft je backpack beschermd tijdens het reizen.
- Packing cubes: op deze manier blijft je backpack overzichtelijk.
- Een wereldstekker: zodat je overal je apparaten kunt opladen.
- Een hamamdoek: een hamamdoek is lichtgewicht, absorbeert goed en neemt amper ruimte in beslag, in je backpack of koffer.
- Een bestekset: zo heb je altijd een vork, lepel en mes bij de hand.
- Een LifeStraw: zo kun je altijd uit de kraan drinken en hoef je geen plastic flessen water meer te kopen.
- Siliconen reisflesjes: voor het meenemen van vloeistoffen.
- Oordopjes: zodat je heerlijk in stilte kunt slapen.
- Een ooglapje: hotelkamers hebben vaak geen echte gordijnen en hierdoor blijft het vaak erg licht in de kamer.
- Lange en korte (hike) broek
- Warme trui en/of vest (met capuchon)
- Wind- en waterdichte jas
- Zwemkleding
- Bergschoenen en makkelijk zittende schoenen
- Regenjas of poncho
- Vlieg je via Amerika? Dan is een TSA slotje handig.